Lea H.

 

 

 

 

Zeko papa mrkvicu 

 

U jednoj veseloj šumi živio je mali zeko. Za tu šumu i toga malog zeku ne bi nitko nikada ni saznao da taj mali zeko nije strašno volio papapati mrkvicu.

Iako nikada nije niti probao mrkvicu znao je da ju voli, obožava!

I upravo zbog te mrkvice bio je jako tužan jer u šumici mrkvicu nije mogao pronaći.

Danima i noćima razmišljao je kako da pronađe mrkvicu.

Odlučio je pitati modru sovu.

„Sovice, mudra glavice, molim te reci mi gdje bih mogao pronaći mrkvicu?“ – pita zeko

Sova mudra sve je znala i malog zeku uputila -  „Zeko, pokraj naše šume nalazi se jedno malo selo u kojemu žive ljudi. Ljudi kraj svojih kućica imaju vrtove u koje sade razno povrće: kupus, ciklu, salatu, blitvu, matovilac, špinat iiiiiii mrkvicu. Kada pronađeš selo, budi jako, jako oprezan, Pazi da te nitko ne vidi! Uberi mrkvicu i trk nazadu u šumicu!

Zeko se zahvalio sovi i krenuo u potragu za selom. Tražio, tražio i pronašao!

Ugledao je selo u kojem su bile male kućice, oko kuća puno cvijeća, vrtovi zeleni, mirisi kolača, bilo je predivno.

Sjetio se što mu je mudra sova rekla: „Zeko budi oprezan!!!“  Polako se zeko šuljao, skrivao, jako je bio oprezan i tada je ugledao jednu malu kućicu koja je imala crveni krov, plava vrata, male prozore, a na njima žute zavjese.  Kućica je bila sva u cvijeću i gle, pokraj kućice nalazio se i mali vrt.

Oooo, kako je zeko bio sretan, približio se ogradi, pogledao i lijevo i desno i gore i dolje i hooop preskočio ogradu. Polako je puzao po vrtu i tražio mrkvicu.

Kada je ugledao gredicu sa mrkvicom, polako se približio i čupnuo ju iz zemlje i slasno grickao, mljackao, uživao, znaš kako, ma samo se čulo: „ccccccnjammmcccnjammmmfino“.  Znao je, baš je znao da mrkvcu obožava!!!

Još je dvije, tri mrkvice čupnuo i trk nazad u šumu. U šumu je kao vihor dojurio, sav uzdihan, sretan, ali..... odjednom malo se zamislio. Zeko je pomislio: „Pa ja sam čupnuo mrkvicu koju je netko posadio i brinuo se o njoj“  

Mislio zeko i dalje kako to nije baš uredu i razmišljao što da učini. I dosjetio se!

U šumi ne raste mrkvica, ali zato rastu jagode, male šumske, slatke i mirišljave. Napravio zeko košaricu od lišća i napunio ju jagodama i nazad, brzo, prema selu.

Potražio je kućicu i vrt iz kojega je čupnuo mrkvicu, opet je oprezno preskočio ogradu i na gredicu gdje je ubrao mrkvicu ostavio košaricu sa jagodama. I trk nazad u šumicu!

U toj maloj kućici živjela je djevojčica koja je svaku večer zalijevala cvijeće i vrt. I to veče zalijevajući cvijeće i vrt, da ne budu žedni, iznenadila se kada je na gredici mrkvice pronašla košaricu punu šumskih jagoda. Jako se iznenadila, jagode su tako mirisale da ih je odmah više od pola popapala, a ostatak je odnjela svojoj mami i još su zajedno napravile kolač.

Djevojčica je cijelu večer razmišljala tko je mogao donije te jagode i odlučila pripazita da li će se taj netko ponovo pojaviti.

Za nekoliko dana mali zeko je pojeo sve svoje mrkvice i odlučio ponovo otići u selo, ali ovaj put je odmah nosio i košaricu sa jagodama.

I dalje je bio oprezan, polako se došulajo do ogradice pogledao i lijevo i desno, i gore i dolje, preskočio ogradu, došuljao se na gredicu, čupno dvije, tri mrkvice i ostavio košaricu sa jagodama.

Zeko nije primjetio da ga sa prozora iza žute zavjese promatra djevojčica.

Djevojčica se jako razveselila kada je ugledala maloga zeku. Na prstima je izašla iz kuće da se zeko ne upaši i pozvala ga : Zeko,... zeko

Kada je zeko ugledao djevojčicu jako se uplašio, pomislio je: "Sada sam gotov!!!"

Djevojčica je primjetila njegov strah i nježnim glasom mu rekla da se ne boji, da ona jako voli zečeke i da mu se zahvaljuje za jagode kojima ju je jako razveselio.

Polako mu je prišla, pomazila ga po njegovim velikim ušima, zeko se raznježio, osjetio je da je djevojčica jako dobra i bio je presretan.

Djevojčica i zeko odmah su osjetili prijateljstvo jedan prema drugome. Djevojčica je rekla zeki da će uvijek u njenom vrtu biti mrkvica za njega, a zeko je rekao djevojčici da će šumske jagode samo njoj poklanjati.

Bez obzira na mrkvicu i šumske jagode zeko i djevojčica su postali jako dobri prijatelji i dan danas se zajedno igraju, skakuću, trčkaraju, sade mrkvicu, beru jagodice, uživaju u livadi zelenoj, šumi velikoj, mirisu cvijeta, šuštanju lišća, toplome suncu, kišnom oblaku, pahuljici bijeloj, ......

mama Dijana H.

white_info.png

Prijatelji weba

...SAVRŠENO MJESTO ZA VAŠU REKLAMU…


Cargo Logistic Grupa...korisni linkovi...