Potreban materjial: 50 dag oštrog brašna, 1 svježa germa, 2 i 1/2 dl mlijeka, 1 dl ulja, 2 žlice šećera, 2 žlice ruma, 4 žumanjka

malo soli, limunova korica

Prije pripreme tijesta preporuka je sve potrebne namirnice izvaditi na toplo, najbolje staviti na radijator. Naravno, prostorija također treba biti topla, tj. za vrijeme pripreme tijesta za krafne bitna je toplina prostorije. Svježu germu izmrvite sa malo mlijeka (oko 1 dl) od navedenog i umiješati 1 žlicu šećera i malo brašna. Ostaviti na toplome da se digne. Kada se germa digne, u posudu stavite brašno, germu, ostale sastoje i izmješate mikserom sa nastavcima za dizano tijesto. U izmiksano tijesto dodati malo soli, limunove korice i još malo izmiksati. Ostavite da se tijesto digne pola sata na toplome, zdjelu prekrijte sa kuhinjskom krpom.

Dignuto tijesto istresite iz posude, najbolje na platneni stolnjak koji ste prije toga malo pobrašnili, lagano premijesite i razvaljajte 2 prsta debelo. Iz tijesta čašom ili kalupom izrezujte krafne, čašu ili kalup prije izrezivanja svake krafne utisnite u brašno.

Krafne stavljajte na stolnjak, na toplom, sa razmakom da se ne spoje i ostavite ih da se odmore pola sata prekrivene kuhinjskom krpom.

Nakon pola sata, krafne otkrijte, polako ih okrenite i ostavite još pola sata ne pokrivene.

Najbolje je na srednjoj vatri, više laganoj, polagano zagrijavati ulje da ne bi bilo prevruće. Kada se na dnu posude polako počme stvarati kao mrežica ulje bi moglo biti dobre temperature za pečenje krafni. Znači, presudna je temperatura ulja, što je temperatura umjerenija krafne će biti ljepše boje. Krafne moraju plivati u ullju. Prvo pecite ostatke tijesta, a zatim pecite krafne prvo s jedne strane, a onda okrenite na drugu stranu. Nemojte peći puno krafni  istovremeno u posudi.

Pečene krafne prvo položite na kuhinjski papir zbog upijanja viška masnoće. Gotove krafne posipajte štaub šećerom. Ukoliko želite punjene krafne učinite to pomoću špica za ukrašavanje torti, bočno uštrcajte pekmez ili tijesto za krafne tanje razvaljajte, položite žličicu pekmeza, rubove premažite bjelanjkom i položite gornji dio krafne, lagano stisnite i pecite. Dobar tek!

Ukoliko do sada niste pekli krafne, ovo je vrlo jednostavan recept i vrlo ukusan (hvala Tajči), sigurno će Vam uspjeti. Sretno!

 

p.s.

Male, tople, slasne krafne iz kućne radinosti, to je pravi užitak. A tek miris.....mmm mama, meni sa "mutelom".

white_arrow.png

Zahvaljujemo

white_info.png

Prijatelji weba

...SAVRŠENO MJESTO ZA VAŠU REKLAMU…


Cargo Logistic Grupa...korisni linkovi...