Jako fini i mirisni kolačići koji se u Nizozemskoj i Belgiji tradicionalno peku za blagdan Sv. Nikole. U ostalim zemljama Europe i svijeta, pa tako i kod nas većinom se peku za Božić …. svakako  će se naći na našem popisu božićnih kolačića 🙂

Receptić:

Speculaas keks
Domaća verzija poznatog kupovnog Speculaas keksa tvrtke ‘Koestlin’.
 
Sastojci
  1. 250 g mekog brašna
  2. 50 g sitno mljevenih badema
  3. 1 žličica praška za pecivo
  4. 3 žličice začina Spekulatius
  5. 100 g maslaca sobne temperature
  6. 150 g šećera po želji
  7. 1 veliko cijelo jaje
  8. malo korice limuna
Instructions
  1. Prosijte brašno, mljevene bademe, žličicu praška za pecivo i začine.
  2. Izmiksajte maslac zajedno sa šećerom po želji (bijeli, smeđi, muscovado..) dok se sve ne spoji.
  3. Zatim dodajte cijelo jaje i malo naribane korice limuna, nastavite miksati dok se sve lijepo ne spoji kojih 2-3 minute.
  4. Zatim postepeno dodavajte smjesu brašna i miksajte. Kada više ne budete mogli miksati, dodajte preostalo brašno i zamijesite rukama glatko tijesto. Ne treba dodavati ekstra brašna.
  5. Glatko tijesto zamotajte u vrećicu i stavite u frižider da se hladi 3 sata.
  6. Ohlađeno tijesto razvaljajte na dobro pobrašnjenoj površini na debljinu od maksimalno 0.5 cm.
  7. Pećnicu upalite na 170C i ostavite da se grije.
  8. Rezač za kekse svaki put prije upotrebe dobro uronite u brašno, otresite ga pa tek onda utisnite u tijesto praveći oblike po želji.
  9. Pecite kekse 10 minuta.
Notes
  1. Ukoliko nemate začinsku mješavinu Spekulatius možete ju pripremiti sami i to tako da pomiješate: cimet, đumbir, muškatni oraščić i klinčić u omjerima kako vi to želite, ali da dobijete 3 žličice.