Jako fini i mirisni kolačići koji se u Nizozemskoj i Belgiji tradicionalno peku za blagdan Sv. Nikole. U ostalim zemljama Europe i svijeta, pa tako i kod nas većinom se peku za Božić …. svakako će se naći na našem popisu božićnih kolačića 🙂
Receptić:
Speculaas keks
Domaća verzija poznatog kupovnog Speculaas keksa tvrtke ‘Koestlin’.
Sastojci
- 250 g mekog brašna
- 50 g sitno mljevenih badema
- 1 žličica praška za pecivo
- 3 žličice začina Spekulatius
- 100 g maslaca sobne temperature
- 150 g šećera po želji
- 1 veliko cijelo jaje
- malo korice limuna
Instructions
- Prosijte brašno, mljevene bademe, žličicu praška za pecivo i začine.
- Izmiksajte maslac zajedno sa šećerom po želji (bijeli, smeđi, muscovado..) dok se sve ne spoji.
- Zatim dodajte cijelo jaje i malo naribane korice limuna, nastavite miksati dok se sve lijepo ne spoji kojih 2-3 minute.
- Zatim postepeno dodavajte smjesu brašna i miksajte. Kada više ne budete mogli miksati, dodajte preostalo brašno i zamijesite rukama glatko tijesto. Ne treba dodavati ekstra brašna.
- Glatko tijesto zamotajte u vrećicu i stavite u frižider da se hladi 3 sata.
- Ohlađeno tijesto razvaljajte na dobro pobrašnjenoj površini na debljinu od maksimalno 0.5 cm.
- Pećnicu upalite na 170C i ostavite da se grije.
- Rezač za kekse svaki put prije upotrebe dobro uronite u brašno, otresite ga pa tek onda utisnite u tijesto praveći oblike po želji.
- Pecite kekse 10 minuta.
Notes
- Ukoliko nemate začinsku mješavinu Spekulatius možete ju pripremiti sami i to tako da pomiješate: cimet, đumbir, muškatni oraščić i klinčić u omjerima kako vi to želite, ali da dobijete 3 žličice.